Om

Birgitta "Gittan" Ryberg

Med nyfikenhet och skaparglädje som drivkraft.

Om det finns en kreativ gen så är jag nog född med den. Uppvuxen i ett hem där fritiden var fylld av skapande. Det byggdes stora segelbåtar, syddes fantastiska alster, skrevs böcker och pysslades med oss barn i massor. För det är jag innerligt tacksam! 


Konsten har följt mig genom livet men tagit olika uttryck under olika faser. En ständig process som är som en våg i rörelse. Som röd tråd har alltid mitt målande följt mig. Block och penna kan man ha med sig överallt. Sedan flera år tillbaka är det skulpturer, saker man verkligen kan ta på, som mest upptar min tid. Det ger en helt annan känsla än ett platt papper.


Keramik är i dagsläget det som jag mest sysslar med men att arbeta i trä växer sig allt större. För det matierialet har nästan inga begränsningar. Medan keramiken är svår att göra riktigt stor och hållbar så har jag en vision att med trä kunna göra stora hållbara hästar.

Jag är autodidikat när det gäller konst men har haft turen att möta skickliga och inspirerande männsikor på vägen. Redan under gymnasiet läste jag estet och media och fick stipendium för visat konst och litteraturintresse. Och på den nyfikna vägen har jag fortsatt vandra. 


Jag har ställt ut på flera samlingsutställningar och även haft en del separatutställningar. Jag har skrivit och illustrerat en fantasybok som heter Ornamentet. Jag har haft glädjen att göra minneshästar till allt från söta små ponnyer till Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Jag har även gjort offentliga uppdrag som illustrationer till bibliotek och bokbil. Mina keramikhästar har varait uppskattade priser på så väl ATG-galan som stora hästtävlingar. 


Jag är så tacksam för allt jag fått uppleva genom min konst och nyfiken på vad framtiden har att erbjuda. Vågen rullar vidare.