Boken

Text och bild Birgitta Ryberg

Ornamentet

Jag håller på att färdigställa min fantysyberättelse Ornamentet.


Tim vaknade med en känsla av att någon ropat hans namn. Han såg sig om i det halvmörka rummet. På väggarna hängde tavlor på gamla släktingar och månen skickade in en ljusstrimma genom det öppna fönstret och lyste upp böckerna i den lilla bokhyllan. Allt var tyst förutom ljudet från moraklockan i rummet intill.

Farmor och farfar verkade sova i sitt rum på övervåningen.

    Så hörde han det igen. Det lät svagt och konstigt som om det kom från trädgården. Någon ropade hans namn. Han blev genast klarvaken.

     Osäker gick han mot det öppna fönstret. Hans bara fötter förde honom långsamt över det gamla brädgolvet. Han kunde inte förstå vem det var som ropade på honom. När han bodde hos sina farföräldrar lekte han endast med en flicka några gårdar bort, men hur skulle hon ha vågat sig hit mitt i natten?

     Han drog bort den tunna gardinen och tittade försiktigt ut. Trädgården var stilla. Månens ljus kastade skuggor från äppelträd och vinbärsbuskar och fick trädgården att se annorlunda och mer skrämmande ut. Han hörde syrsorna spela i gräset och såg den stora arbetshästen lugnt gå och beta i sin hage en bit bort. Men inget annat liv syntes till. Så hörde han åter en röst.

     ”Hmmm, ursäkta mig att jag väcker dig mitt i natten, men det är viktigt!”

    Tim fick genast syn på varelsen som hade pratat till ho-nom. Rakt nedanför fönstret stod den. På stadiga bakben och med framtassarna i kors. Ögonen var stora och intensiva och öronen stod rakt upp för att uppfatta alla ljud från omgivningen. Tim kunde inte tro sina ögon. Nedanför hans fönster stod en stor hare och pratade till honom.

     ”Hallå”, sa haren igen. “Hörde du vad jag sa?”

     ”Åh”, sa Tim, han visste inte vad han skulle säga. “Vad vill du?”

     Haren vred på huvudet fram och tillbaka som för att försäkra sig om att ingen hörde honom. Sen sträckte han sig närmare Tim.

     ”Jag är sänd av Lord Maalamon”, sa han med viskande röst. ”Det är mycket viktigt. Ta på dig kläderna så träffas vi vid syrenerna.”

Birgitta Ryberg, Strömsåsen, 512 62 MÅRDAKLEV      mail: info@unicart.se     Tel: 0705-222147